Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zenebölcsi - Zeneovi

"...az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése."

Kodály Zoltán

20120621507.jpg

 

 

 

 

 

 

Zenét tanulni sosem késő, de mégis jobb, ha minél hamarabb elkezdjük. Legalábbis a zenével való foglalkozást. Kutatások bizonyítják, hogy az anyaméhben fejlődő magzatra pozitív hatást fejt ki a hallgatott zene. Persze nem mindegy, hogy milyen zenéről beszélünk. A klasszikus zene - elsősorban Mozart, Vivaldi, Bach -, vagy a népzene nyugtató hatású a babára, míg a keményebb rock vagy metál zene inkább nyugtalanságot okoz benne. Születésük után a kisbabák felismerik a már hallott dallamokat és megnyugszanak tőle. Így a célirányos zenei nevelés már magzati korban elkezdhető.

Amikor pedig megszületik a baba, az anyuka sok manapság divatos zenei foglalkozást kipróbálhat a kisdeddel, hiszen ezek már egész piciként is látogathatók. Nincs is annál jobb a picinek, mint hallgatni, ahogy anya énekel, mondókát mond és ölbeli játékokat játszik vele. Ha pedig már nagyobbacskaként 1-2 évesen kóstol bele ebbe a világba, szert tehet általa az első közösségi élményeire is. A sok-sok magán kezdeményezés mellett vannak olyan foglalkozások, melyek az egész országban azonos metódussal működnek. Ilyen például a Kerekítő és a Ringató, ami általában 0-3 éves korig ajánlott. Mindkettőn népdalok, mondókák és ölbeli játékok követik egymást, így a babák a hozzájuk legközelebb álló személlyel együtt élhetik át a közös mókázás, zenélés örömét.

Kicsit nagyobbaknak szól a Kokas Klára zenepedagógus és zenepszichológus által kifejlesztett módszer. A játékos zenei foglalkozásokon énekelnek, mozognak, komolyzenét hallgatnak a gyerekek, melynek erőteljes személyiségformáló hatása van. Észrevétlenül fejleszti a ritmusérzéket, a mozgáskoordinációt, a képzeletvilágot, kreativitást és a figyelemösszpontosítást.