Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Edvard Grieg

2019.10.05

Edvard Grieg

(1843Bergen  – 1907Bergen)

Norvég zeneszerző és zongoraművész.

Apja gazdag, skót származású kereskedő. Anyja zenész és költő. 

Hatéves korában anyjától tanult zongorázni. Nem szerette az intézményes életet, az iskolába kerülve lázadozott és több szökési kísérlete volt.

15. születésnapján hallotta Grieget játszani Ole Bull, az "észak Paganinije". Bíztatta, és hatására fordult a zenei pálya felé.

Lipcsébe ment tanulni. Első lipcsei tanára, Plaidy volt. Zongorát tanult még Moschelesnél,  zeneszerzést pedig Reinecke-nél.

1862: Koppenhága - megismerkedett elismert skandináv zeneszerzőkkel.  Hatásukra érdeklődni kezdett az északi legendák iránt. Megismerkedik Rikard Nordraak-al. Együtt lelkesedtek minden iránt, ami norvég, a sagák, a hegyek, a fjordok, a falusi emberek iránt. Ennek a lelkesedésnek a gyümölcse az Euterpe társaság, amelyet Nordaakkal és más zeneszerzőkkel hoztak létre a skandináv zene felkarolására. Grieg számára küldetése világos lett, zenéjében kifejezésre akarta juttatni Norvégia szellemét. A kulturális élet számos vezetőjével találkozott, úgy mint Liszttel és Ibsennel. 

 1866: megszervezett egy történelmi eseménynek számító hangversenyt, ahol csak norvég zene szerepelt: Nordaak néhány dala, Grieg néhány zongoradarabja és első hegedűszonátája. A hangverseny nagy sikert aratott, Grieg a "norvég zene új csillaga" lett.

1867 januárjában megalapította a norvég zeneakadémiát, karmestere lett a Harmoniske Selskabnak. 

1868 végén Liszt meghívta Weimarba. Grieg nem tudott elmenni, mert Dániában és Norvégiában már kitűzték új művének premierjét.

1870 februárjában Rómában találkozott Liszttel, aki további komponálásra biztatta.

1874: Henrik Ibsen levelében felkérte a Peer Gynt cimű dráma megzenésítésére.

1878-tól sikerei megsokasodtak, sokat turnézott külföldön.

1885 után a legkülönbözőbb elismeréseket kapta: oxfordi és cambridge-i egyetem zenei díszdoktora, az Institut de France tagja, Orange-Nassau rend lovagja.

1898-ban ő szervezte meg a Bergenben rendezett norvég zenei fesztivált. Grieg pályája csúcsának tekintette a fesztivált, igazi norvég zeneszerzőnek érezte magát

1907 nyarán Leedsbe hívták egy fesztiválra. Utazás közben szívrohamot kapott, bevitték egy bergeni kórházba. Másnap reggel, álmában halt meg.